Örebro läns landsting

Landstingsfullmäktige

Motion – Gör det möjligt för patienten att köpa frikort i förväg.

 

Vi ska underlätta för våra patienter i deras kontakter med sjukvården.

Från årsskiftet kan hallänningar som besöker vården ofta köpa frikort i förväg. Tanken är att förenkla för framför allt kroniker, exempelvis njursjuka, och andra som söker vården ofta.  

Patienten slipper köa vid kassan för att betala och få stämplar i högkostnadskortet. Man slipper också spara kvitton från tidigare besök.

Möjligheten att förköpa frikort för patienterna skulle också underlätta för medarbetarna i vården. Det skulle minska den administrativa bördan då mycket tid går åt till betalningar och stämpling av högkostnadskort.

Såväl landstinget Gävleborg som Västra Götalandsregionen har också infört förköp av frikort för sina patienter. Patienterna i Östergötland har haft denna möjlighet sedan 2001. I Östergötland kan patienterna också välja att delbetala detta på 5 eller 10 månader.

Förköp av frikort skulle spara tid fram till dess att landstinget infört digital incheckning och e- faktura. Med e- fakturering kan högkostnadsskyddet uppdateras automatiskt och patienten slipper hålla reda på stämpelkort och frikort.

 

Jag föreslår därför Landstingsfullmäktige besluta att:

–          Göra det möjligt för patienterna i Örebro läns landsting att förköpa frikort samt att det ska vara möjligt att välja delbetalning av tjänsten om patienten önskar under en övergångsperiod tills att Örebro läns landsting infört samlingsfaktura och e- fakturering.

 

Hanne Alvner (M)